Wonderwijs

Platform voor hartsgedragen educatie

Het wonder zien in elk kind en het holistisch begeleiden naar eigen wijsheid,
met focus op talenten, waarden en verbondenheid.

 • Hoor jij ook de noodkreet van zowel kinderen, jongeren als lesgevers, die aangeven dat het huidige klassieke onderwijssysteem niet meer voor hen werkt?
 • Geloof jij ook dat het tijd is voor een nieuw verhaal, dat wel resoneert met het bewustzijn van de huidige generatie kinderen en jongeren én gebruik maakt van de enorme rijkdom aan huidige leermogelijkheden?
 • Ben jij er ook van overtuigd dat we leeromgevingen te creëren hebben die zoveel meer vreugde, vrijheid, verbinding, efficiëntie en flow bieden voor alle betrokkenen?
 • Wil je mee bouwen aan een wereld van educatie waarin elk kind zich gezien, gewaardeerd en ondersteund voelt?
 • Voel jij ook dat deze transitie een verhaal is waarin we de krachten te bundelen hebben?

Dan is Wonderwijs voor jou!

 • een sprankelende community van educatie-vernieuwers
 • toegang tot meer dan 25 jaar ervaring aan onderwijsvernieuwing, onderzoek en expertise
 • een online schatkist vol beproefde kennis, wijsheid en direct toepasbare handvaten en tools voor jouw leeromgeving

Over ons

Steven Cnudde: "Het herdenken en hervormen van de bestaande educatieve systemen is een belangrijk deel van mijn levensopdracht. De voorbije 25 jaar gaf ik les in zowat elke educatie-setting én stond ik mee aan de wieg van heel wat radicaal vernieuwende leerinitiatieven, zowel gesubsidieerd als niet-gesubsidieerd.
Het waren jaren van zoeken en vinden, vallen en opstaan, en uitpuren van wat de essentie van educatie kan zijn. De essentie van mijn ervaring en visie bundelde ik in dit traject - Wonderwijs. Hierbij word ik praktisch en inhoudelijk ondersteund door mijn levenspartner en geliefde, Lien. Haar opleiding tot klinisch ontwikkelingpsychologe, haar talent voor deep listening en haar jarenlange professionele achtergrond als waarderend-onderzoekend interviewster vormen een dankbare aanvulling op mijn expertise. Dit leerplatform is een levensdroom die in vervulling gaat. Ik wens van harte dat dit platform je diepgaand mag inspireren en verrijken op jouw pad."

Lien Van Laere: "Als hoogsensitief en begaafd kind ervoer ik mijn schoolloopbaan in het klassieke systeem als behoorlijk beproevend. Ik voelde me eenzaam in een omgeving die allesbehalve bezield aanvoelde en mijn levenslust sijpelde langzaam weg. Na mijn opleiding tot klinisch psychologe, volgde ik mijn hart en kinderdroom en ging ik schrijven. Ik ging aan de slag als redactrice voor tal van (niet mainstream) media en had het voorrecht honderden boeiende mensen te kunnen interviewen en me in prachtige initiatieven te mogen verdiepen.
 Vernieuwende educatie was een thema dat me nauw aan het hart lag. Ik maakte meerdere reportages rond vernieuwende educatie-initiatieven en was actief betrokken bij internationale denktanks rond educatievernieuwing. Dat ik Steven via dit leerplatform kan ondersteunen in zijn missie om het educatielandschap mee te vernieuwen, ervaar ik als een geschenk."

Het (W)onderwijs van vandaag en morgen gaat over
zijn, ontwikkelen, aanmoedigen en ondersteunen,
niet over doen, verplichten, meten en controleren.

Waar Wonderwijs voor staat:

Een vernieuwend, holistisch educatiemodel dat inzet op

 • focus op geluk en welzijn, waarden en verbondenheid
 • groei van binnenuit, binnen een helder kader met maximale ruimte voor flow en het ontwikkelen van talenten
 • inzetten op zelfvertrouwen en veerkracht
 • ruimte voor samenwerking, verwondering en vervulling voor iedereen
 • antwoorden en oplossingen voor de uitdagingen die dit nieuwe verhaal met zich meebrengt

Want we geloven in een wereld waar mensen:

 • zich goed in hun vel voelen en veerkrachtig in het leven staan
 • zelfkennis, zelfvertrouwen en waardering voor elkaar hebben
 • de meerwaarde kennen van samenwerken en de tools krijgen om dat waar te maken
 • op eigen tempo een holistische kennis en expertise kunnen ontwikkelen die aansluit bij hun talenten en interesses

Wat je mag verwachten


Dit leerplatform draait om 3 centrale vragen:
 

 1. Hoe kunnen we educatie zoveel mogelijk ten dienste stellen van het leven? Hoe kunnen we het geschenk eren dat elk kind is, zodat het potentieel dat zich wil openbaren, zich optimaal kan ontwikkelen?
 2. Welke mindset is nodig om holistische en hartsgedragen leeromgevingen mogelijk te maken? Welke werkvormen zijn écht dienend of ondersteunend, en waarom? Met welke andere bril kunnen we naar kinderen en naar leerprocessen kijken?
 3. Hoe kunnen we duurzame leeromgevingen creëren waarin niet alleen kinderen en jongeren, maar ook begeleiders van leerprocessen zoveel mogelijk flow, verbondenheid en vervulling ervaren? Welke uitdagingen horen daarbij en hoe kunnen we daar zoveel mogelijk op anticiperen?

WONDERWIJS duikt diep in het hart van educatie. Dit leerplatform biedt jou:

 • Inspiratie, expertise en een schatkist vol tools uit meer dan 25 jaar ervaring en vorming in educatievernieuwing (in secundaire scholen, een lagere school, secundaire Steiner- en Freinetschool, Sudbury scholen en een privé bijlesbureau)
 • Bewustzijn rond en een breed inzicht in de eigenheid en noden van de kinderen en jongeren van vandaag en morgen, en in de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan
 • Beproefde werkvormen en oplossingen, als tegengewicht voor hedendaagse problemen bij zowel kinderen, jongeren als leerbegeleiders (bijv. demotivatie, leermoeheid, pesten, burn-out, schooluitval, depressie, zelfmoord, enz...)

'Want de geest is niet een vat om te vullen, maar hout dat moet worden ontstoken, tot een vonk die wil leren en een vurig verlangen naar waarheid.'

- Plutarchus

De modules in deze cursus

Wonderwijs is opgebouwd uit zeven uitgebreide thematische modules, die elk uit meerdere onderdelen bestaan (met bijhorende filmpjes, tekstbestanden, bijlages,...).

Een voorproefje van de leeromgeving:

Hoe ziet het platform eruit?

Ter illustratie: dit is een screenshot van een les in een module.

Bovenaan vind je een video-opname, met daarnaast een overzicht van de inhoud van de bijhorende module.
Eronder staat telkens het tekstmateriaal bij het onderdeel in kwestie + eventueel downloadbare bijlages.

'Education is the most powerful tool which you can use to change the world.'

- Nelson Mandela

We kijken ernaar uit je te verwelkomen in de Wonderwijs community!


Steven Cnudde & Lien Van Laere

Wonderwijs

289 euro

(incl. btw)

 • Online leer- en inspiratieplatform met meer dan 13 uur teachings onder de vorm van interviews, verdeeld over 7 hoofdmodules
 • Bij elke video hoort gestructureerd tekstmateriaal + (waar een meerwaarde) bijlages met downloadbare templates en schematische overzichten, ter verdieping en aanvulling
 • Een downloadbare 'Wonderwijs' syllabus met tal van praktisch toepasbare handleidingen
 • Een reflectiebundel om het traject verder te integreren
 • Waardevolle interactieve opvolg-calls waarin we we dieper op thema's en FAQ ingaan, en waarin ruimte is om vragen te stellen over je eigen initiatief
 • Onbeperkte toegang tot het platform
Ja, ik schrijf me in!