En toen was daar plots... mijn ware stem

helen stembevrijding Nov 17, 2020

door Steven

Toen ik in 2005 zelf nog de opleiding rond stembevrijding volgde, beleefde ik een memorabele ervaring met mijn eigen grondtoon. Enkele dagen nadat ik een meerdaagse stemworkshop gevolgd had, stond ik les te geven in het computerlokaal van een middelbare school. Daar ‘klikte’ mijn stem opeens vanzelf in haar grondtoon.

Blijkbaar waren mijn stem en lichaam voldoende geïnitieerd om op eigen initiatief de touwtjes terug in handen te nemen. Mijn stem kreeg instant een diepte en draagwijdte die bijzonder zeldzaam is. Alle leerlingen, die tot dan toe met hun rug naar me toe hadden zitten werken op hun pc’s, draaiden zich in een flits om en keken me vol verwondering aan.  

De authenticiteit van de klank had hen diep geraakt. Ook ik was verrast, gezien ik dit nog nooit eerder ervaren had zonder er specifieke oefeningen voor te doen. Daar en dan ontdekte ik dat als een lichaam voldoende geopend en getraind is, het vanzelf de weg naar zijn basistoon terugvindt en authentieke klank wil voortbrengen. De impact van deze grondtoon is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je op een klankschaal tikt, of een ander instrument haar pure klank de ruimte instuurt. Dit staat diametraal tegenover de ‘sociale stem’ die veel mensen hebben leren hanteren en die hen meer energie kost dan ze schenkt. Waar we aan onze sociale stem moeten ‘trekken’, worden we via onze authentieke stem net gestuwd. 

Het verschil tussen beide heb ik als leerkracht doorheen de jaren diepgaand mogen ervaren. Vroeger was ik na een dag lesgeven heel moe en had ik iedere schoolvakantie een keelontsteking. Sinds mijn stemopleiding heb ik ‘s avonds net méér energie na een volledige dag lesgeven. Wat een shift! Het is een geschenk dat ik nog iedere dag opnieuw mag beleven. 

Deze diep shiftende ervaring geef ik vandaag via mijn werk door, zowel in individuele sessies als tijdens de meerdaagses. Het is telkens weer ontroerend om getuige te mogen zijn van het moment waarop iemands stem in haar grondtoon klikt. 

Tijdens groepsworkshops- en trajecten ervaren ook de andere deelnemers telkens weer hoe op zo’n moment de hele ruimte transformeert tot een sacraal veld, waar klank en stilte een wonderlijke dans aangaan, die een aantrekkingskracht heeft op elke aanwezige. Ik krijg nog iedere keer rillingen van kop tot teen wanneer dat dat gebeurt. 

Deze shift werkt wekenlang door, tot het lichaam een nieuwe balans gevonden heeft en weer klaar is om het mysterie op een nog diepere laag te ervaren.

Hartelijke groet

Steven