Je stem als poort naar ruimte, stilte, veerkracht en flow.

leven stembevrijding veerkracht Nov 28, 2019

door Steven

Enkele sessies die ik zelf beleefde tijdens mijn opleiding herinner ik me nog heel goed : het waren momenten van pure terugkeer naar mezelf en de kern van mijn bestaan.

De eerste sessies waren vooral ontladend en lieten me mijn bestaansrecht terug claimen. Zaken die ik als introverte en verlegen jongen tot dan toe niet gedaan had. Tijdens mijn allereerste sessie ontwaakte een soort oerkracht in me, die me het vertrouwen gaf dat ik het leven en de wereld wél aan zou kunnen. Onmiddellijk had ik zin in meer.

Na een onweer ervaren we een soort stilte die zeldzaam is, een opgeruimdheid van spanning, die helderheid brengt en rust. Datzelfde gevoel mocht ik meermaals ervaren. Vandaag merk ik in de sessies die ik begeleid dat veel mensen door soortgelijke doorbraakprocessen gaan. 

Daarnaast heeft onze stem ook het vermogen om de juiste balans te herinstalleren tussen spanning en ontspanning, geluid en stilte. Het is dezelfde spanning die - als ze in balans is - muziek zo krachtig maakt. Deze balans vinden we overal in de natuur terug: het perfecte evenwicht tussen doen en niet-doen, tussen zijn en actie. Als we dat evenwicht in onszelf kunnen activeren, ervaren we flow en gaat het leven vanzelf.

Een feedback die ik vaak van mensen terugkrijg na een hart- en stemsessie is dat ze het gevoel hebben nog uren te kunnen verder zingen zonder energie te verliezen. Ook in de meerdaagse trajecten verbinden deelnemers zich opnieuw met die deugddoende bron van energie. Eens die verbinding hersteld is, vindt het lichaam de weg steeds makkelijker terug. 

Tot slot wil ik ook de vreugde aanraken die onze stem ons kan brengen. Zingen brengt vanzelf vreugde, omdat we het leven laten trillen in onszelf en onze cellen daardoor als het ware beginnen te 'dansen'. En dat brengt niet alleen vreugde maar ook een dieper vertrouwen in ons bestaan.

Ik gun het je zo om al deze aspecten van jouw stem te mogen ervaren. We kregen onze stem niet alleen om onze bestelling te doen in een winkel of om onze job uit te oefenen. Onze stem is een van de grote sleutels die het leven ons heeft geschonken voor een vitaal, daadkrachtig en vreugdevol bestaan. 

Van harte

Steven

 

Photo by Robert Lukeman on Unsplash